sv

KONSTENS FRÅGEFORMULÄR

26.04.2017

Publicerad 26 april 2017 Av Redaktionen Konsten.net

Konstens frågeformulär # 48: Torsten Jurell

Torsten Jurell: "Aktörer/Marionetter", skulpturer i glaserat porslin/stengods, 2015,(från utställningen "...Och Natten Kom!", Dansmuseet 2016)


Beskriv din konst med tre ord: Berättande, materialrik, taktil.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag arbetar jämt, i ett flöde. Har alltid en utställning att arbeta inför och tänker därför även scenografiskt. Hela mitt liv är indraget i processen. Resor har stor betydelse. Jag är delvis baserad i Kina. Att vidga vyerna i tid och rum får mig att se, att allt är möjligt, inget är nytt.

Vad inspireras du av? Allt! Jag älskar att bli överraskad, även att bli erövrad av konst som jag först inte förstår att uppskatta. Mänsklig dumhet triggar min fantasi mer än godhet. Musik och karate är viktiga beståndsdelar i min arbetsvardag.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Mycket av mitt eget. Naturligtvis konstböcker, modemagasin - jag älskar modemagasin!

Chen Zhen 陈箴, (1955-2000), Daily Incantation, 1996

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? De är så många att det är lättare att nämna de oviktiga. Jag är intresserad av alla tiders konst, alla kontinenters... Men på senare år, 2001, var en utställning jag såg i Paris av Chen Zhen av betydelse - en ögonöppnare. Den fick mig att resa till Kina.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Det är inte gjort än.

Vad är konst till för? Att se våra liv, se oss själva.

Vad är konst inte till för? De döda.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Mer konst i det offentliga rummet, där folk arbetar, rör sig, står och väntar... Samt stora och många ateljéer till rimlig hyra så den fantastiska konsten lättare kan skapas.

jurell.com

Torsten Jurell arbetar nu inför en separatutställning på CAFA Art Museum i Beijing, samt Göteborgs Konstförening, hösten 2017. I Stockholm senast aktuell med utställningen "... Och Natten Kom!" på Dansmuseet 2016, samma år även på Arp Museum i Tyskland (tillsammans med bl a Bill Viola, Leiko Ikemura, Markus Lüpertz). Deltog med videoverk i "Lacuna -relationships" i Art Village Song Zhuang, Beijing, 2016, och "Scandinavian Art Festival", Taoxichuan Museum, Jingdezhen, Kina 2016.