sv

GENOM UNDERJORDEN TILL KINA

28.12.2010

Text: Torsten Jurell. PALETTEN - Nr: 3-4 2010.


Sommaren 2007 tillbringade jag i Peking. Tillbaka i ateljén i Stockholm gör jag en liten figur i valnötsträ. Hon får en håruppsättning som jag sett på en teaterdocka på Liulichang, den välkända gatan för konst och antikviteter. Skulpturen liknar inget jag tidigare gjort. Den är mystisk, som ett slags väsen - en mus-flicka-djävul.

På nyheterna hör jag att forskare funnit en bakterie i jordens innandöme. Reportern avrundar inslaget med: "Det var goda nyheter från underjorden!" Allt blev med ens uppenbart. Skulpturen i valnöt var naturligtvis budbäraren från den undre världen och det blev inledningen på ett nytt tema. Året därpå gjorde jag en utställning i Peking med titeln Underjorden anropas!

Runtom, på murar och husfasader, överallt i Kina såg jag nummer som oftast var övermålade. De dolda väggmeddelandena gäckade mig. Senare fick jag veta att siffrorna stod för "Ban Zheng", illegal licenshandel. Man ringer numret på väggen och så öppnar sig en svart marknad för äktenskapsintyg, körkort, doktorsgrader...

En vägg i vacker gråblå färg har diskreta rutor i nästan samma färg som underlaget. I sin kamp mot licenshandeln och i sin övermålningsnit finner myndigheten sällan den exakta nyansen. På en mur har siffrorna täckts med vita fält, ungefär som ett maskinskrivet A4-ark där texten dolts med tipex. Vid den här tiden började sifferkombinationer smyga sig in i mina målningar. Jag betraktade mina motiv som ett landskapsmåleri från gatan, men ville samtidigt uppnå ett flygperspektiv, känslan av när by möter by, kvarter möter kvarter.

I höstas ställde jag ut mina Ban Zheng-målningar på Pickled Art - Unit One Gallery, en konstnärsdriven scen i konstdistriktet 798 i Peking. I min utställning En kort rapport från Underjorden ingick också en digitalt styrd installation som bestod av en teater med två marionettdockor och ett högtalartorn mot en kamouflagefärgad bakgrund.

"Är det du som drar i trådarna?" frågade en besökare.

"Nej", svarade jag. "Men vem drar i trådarna?" blev följdfrågan.

"Det är en maskin." svarade jag.

"En maskin? Aha?!" "Men vem styr maskinen, vem kontrollerar den?"

"Ja, det är en viktig fråga", kunde jag svara och pekade på det gula ostadiga högtalartornet, opålitligt och med skakig information. Marionettdockorna hade Adidas varumärke inpräglat i bronsen på händer och axlar tillsammans med den traditionella draken. Är skådespelarna och konstnärerna maktens marionetter och megafoner eller är det de som avslöjar överheten?

Mitt arbete med underjordsprojektet fortsätter och jag planerar att återvända till Kina i vår. Hösten 2011 ska arbetet presenteras i de asiatiska samlingarna på Röhsska museet i Göteborg.