KB ART

- Aktörer - Landmärken i Underjorden -

Utställningen inställdes på grund av pandemin ...

Utställningen i Galleri KB Art visar även ett rikt urval ur den grafiska sviten "Landmärken i Underjorden" - om tunnelbanelinjen mellan Hjulsta och Kungsträdgården i Stockholm. Se mer här ...

The Exhibition at KB ART is showing a numberous of fine art prints from the series "Landmarks of the Underground" - about the subway line between Hjulsta Staition and Kungsträdgården Staition in Stockholm. Find more ...


TEXT: Simrishamns Allehanda 10/3 2020Kina möter konst möter Sverige - på KB Art


Bakom Sankt Nicolais ståtliga kyrkoprofil ligger ett litet internationellt galleri. Här, mitt i Simrishamn, slår kinesisk och svensk konst ihop sig i ett fruktbart möte.
Senast in är konstnären Torsten Jurell som skapat vidunderligt glänsande porslinsfigurer, lika varandra - ändå personliga, ingående i en historia - men ändå exklusiva. Kompletterat på väggarna av ... potatistryck.

I lördags var det dags för en ny vernissage för det relativt nya galleriet. Med konstnären Torsten Jurell som halvårsvis bosatt sig i Jingdezhen, en förhållandevis "liten" (som Stockholms invånarantal) kinesisk stad, som brukar gå under namnet "Porslinets huvudstad". Här har man skapat porslin i åtminstone 2 000 år och här har Torsten Jurell skapat sina "aktörer", porslinsfigurer tänkta för hans obestämbara "marionetteater".

- På KB Art House är figurerna objekt. För det är en galleriutställning. Annars, på exempelvis konsthallar, brukar de ingå i vad jag kallar "narrstrecksprojektet". Där leds publiken in bakvägen i en slags marionetteater, som samtidigt skapar en föreställning. Med porslinsfigurer som rör sig och är programmerade digitalt. Ibland med en repertoar, ibland med fiktiva iscensättningar.

En slags metafor för hela vår värld, menar Torsten, och för den delen en koppling mellan vår kulturella och historiska värld och Asiens.

Precis en koppling som KB Art vill uppnå, där Asienbördiga Liu Lifen är konstcurator och nyligen har fått arbetstillstånd i ytterligare två år. Så det fanns lite extra att fira denna dag. Både Torsten och Liu kunde få skåla med galleriets ägare Anna och Pekka Mellergård. Allt medan Lius förtrollande lilla dotter tog sitt fokus.
I 45 år har Torsten Jurell arbetat som konstnär i mängder av tekniker. De senaste sju åren har han alltså delvis bott i Kina och ställt ut sin digitala marionetteater "Narrstreck i månsken" i bland annat Beijing, i Tyskland, på Dansmuseet och på Östasiatiska museet i Stockholm.


Vid sidan av aktörerna fylls väggarna på Norra Rådmansgatan av små tryck. Vid en första anblick kinesiska eller japanska. Men de är i själva verket av Torsten Jurell, som i en svit på drygt 40 grafiska blad skildrat Stockholms tunnelbana. En för varje station. I potatistryck, utskurna med potatisskalare. Och inspirerade av japanske mästaren Ando Hiroshiges "53 stationer på Tokaidovägen".

Så det är inte för mycket sagt att säga att de internationella intrycken är många, trots att kullerstensgatan är smal där i vårt Simrishamn. Den kliver numera ut ur skuggan av Sankt Nicolai.Henric Tiselius